Odżywianie zgodne z medycyną chińską
Odżywianie jest integralną częścią medycyny chińskiej
Odpowiednia chińska dieta leczy wiele chorób, odżywia i uzdrawia ciało. Spożywane przez nas produkty budują i utrzymują nasze ciało w dobrej kondycji oraz są odpowiedzialne za harmonijny przepływ Chi w organizmie.
Z chińskiego punktu widzenia pożywienie zawiera jakość energetyczną, która wpływa na nasze ciało i buduje je. Różne pokarmy wpływają na różne narządy w organizmie. Temperatura żywności wpływa ogrzewająco lub ochładzająco na organizm. Smaki żywności – kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony – oddziałują na narządy wewnętrzne i stąd powstają różne choroby. Pożywienie sprawia, że energia przemieszcza się w różnych kierunkach w organizmie.
Medycyna chińska wyróżnia produkty Yang i produkty Yin oraz wiąże smaki z teorią pięciu przemian. Właściwa dieta to taka, który zawiera produkty Yin i Yang oraz produkty, które mają wpływ na różne przemiany.
Nawyki żywieniowe
Oprócz składników odżywczych, temperatury i smaków, ważne jest, aby wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe:
– Zrównoważone odżywianie przez cały dzień. Śniadanie jest bardzo ważne, ponieważ daje energię na cały dzień po poście w czasie snu. Rano układ pokarmowy osiąga swoje maksimum funkcjonowania, natomiast pod wieczór i w nocy jego funkcje słabną. Bardzo ważne jest, aby nie jeść dużo w godzinach wieczornych. Najlepiej nie spożywać posiłków po godzinie 19:30. Jedzenie w nocy osłabia Chi żołądka i drastycznie zmniejsza jego możliwości trawienia. Skutkiem tego jest fermentacja niestrawionego pokarmu i gromadzenie w żołądku gorąca, które następnie jest kierowane do góry.
– Ważne jest, aby jeść małe posiłki w ciągu dnia, co zapobiega zablokowaniu Chi żołądka i ułatwia trawienie pokarmu. Zaleca się jeść mało i wtedy, gdy odczuwa się głód.
– Podczas jedzenia ważne jest, aby być spokojnym i pogodnym. Gniew, stres i zmartwienia blokują Chi i zakłócają prawidłowe trawienie. Gdy ciało jest spokojne i zrelaksowane, żołądek wydziela wystarczającą ilość kwasu do trawienia pokarmu, trzustka produkuje odpowiednią ilość enzymów trawiennych, a pęcherzyk żółciowy wystarczającą ilość żółci do trawienia tłuszczów. Podczas stresu poziom cukru wzrasta, zmienia się skład kwasu żołądkowego i proces trawienia słabnie.
W czasie relaksu poziom adrenaliny jest niski i przepływ krwi jest odpowiedni dla układu pokarmowego, żołądka i jelit, które zużywają dużo krwi do funkcjonowania.
– Ważne jest, by dobrze żuć jedzenie; stymuluje to wydzielanie enzymów zawartych w ślinie, które rozpoczynają proces trawienia już w jamie ustnej.
– Podczas posiłku nie zaleca się pić zimnych lub lekko ciepłych napojów, ponieważ żołądek podczas trawienia nagrzewa się w celu prawidłowego rozkładu jedzenia. Pijąc zimne napoje gasimy ogień trawienny żołądka. Natomiast podczas jedzenia zaleca się pić gorące napary ziołowe.
Jakość żywności
Jedną z głównych rzeczy, które utrzymują nasze ciało w dobrej kondycji jest jedzenie i musi być ono dostarczone jak najlepszej jakości. Celem odżywiania jest spożywanie pokarmów, które zaspokajają potrzeby i wymagania żywieniowe organizmu, aby utrzymać jego witalność i żywotność.
– Należy zwiększyć spożycie świeżych produktów, które nie zostały przetworzone i nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku oraz sztucznych barwników i aromatów.
– Ważne jest, aby jeść warzywa i owoce, które były hodowane w gospodarstwach ekologicznych, a nie te, które zawierają pestycydy. Oczywiście, pestycydy są skuteczne w walce ze szkodnikami i powodują, że owoce i warzywa dłużej zachowują świeżość i są większe (ale nie smakują lepiej), ale nasz organizm z trudem się ich pozbywa i z czasem gromadzą się one w nim jako toksyny. Osłabiają one układ odpornościowy i odkładają w stawach, powodując zapalenia. Są również przyczyną raka i innych chorób.
– Im dłużej żywność przechodzi proces gotowania, gotowania na parze i pieczenia, tym więcej traci składników, takich jak witaminy i enzymy. Dlatego zaleca się, aby jeść żywność, która przechodzi przez krótki proces gotowania na parze lub szybkiego duszenia w woku lub na patelni.
Temperatura żywności
Wszystkie produkty spożywcze zawierają własną specyficzną energię – gorącą, ciepłą, neutralną, chłodną lub zimną. Produkty o energii rozgrzewającej generują ciepło w organizmie, dlatego są ważne przy przeziębieniach. Produkty o energii zimnej ochładzają organizm i są ważne w przypadkach gorąca. Produkty neutralne nie chłodzą ani nie rozgrzewają organizmu.
Energia produktów zależy od ich ochładzającego lub rozgrzewającego wpływu na organizm, a nie od temperatury, w której są spożywane.
Smaki żywności
Pięć smaków – kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony odpowiednio wpływają na pięć przemian, czyli drewno, ogień, ziemię, metal i wodę. Pięć smaków wpływa na narządy wewnętrzne: kwaśny wpływa na wątrobę, ostry – płuca, gorzki – serce, słony – nerki, a słodki na śledzionę.
W zdrowej diecie połączenie smaków jest zrównoważone, tak więc smak słodki, który występuje w świeżych, nieprzetworzonych produktach spożywczych jest bardziej dominujący od pozostałych smaków, ponieważ wzmacnia przemianę ziemi.
Smak kwaśny
Ochładza i posiada energię Yin. Absorbuje i zmniejsza energię w organizmie. Kwaśny smak zatrzymuje płyny w organizmie, np.: powstrzymuje nadmierne oddawanie moczu, nadmierne pocenie się, biegunkę, przeciwdziała osłabieniu i zwyrodnieniu mięśni, wypadaniu narządów i hemoroidom. Ułatwia wątrobie proces neutralizacji toksyn i tłuszczów, które się w niej gromadzą. Pomaga w trawieniu i problemach z żółcią.
Źródłem kwaśnego smaku są różne kwasy znajdujące się w żywności. Najważniejszy z nich – kwas askorbinowy – witamina C, który występuje w owocach i warzywach, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne. Ponadto zapobiega krwawieniom, oczyszcza wątrobę, poprawia wchłanianie żelaza, jest ważnym składnikiem w tworzeniu kolagenu i chrząstek oraz odgrywa ważną rolę w tworzeniu tyroksyny, która ma zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania tarczycy.
Smak gorzki
Smak ten posiada energię Yin i ma działanie ochładzające. Smak gorzki kieruje energię ciała do dołu i oczyszcza, osusza i chłodzi organizm. Leczy zapalenia, zakażenia i wilgoć, przede wszystkim w narządach płciowych i płucach. Przy zaparciach, oczyszcza jelita. Wpływa na serce, które należy do przemiany ognia – chłodzi je w sytuacji nadmiaru gorąca i oczyszcza tętnice z tłuszczów i cholesterolu – dlatego jest dobry w leczeniu nadciśnienia tętniczego i podwyższonego poziomu cholesterolu. Gorzki smak zalecany jest osobom leniwym i powolnym, które cierpią z powodu nadwagi, obrzęków i wilgoci.
Smak słodki
Smak słodki występuje w produktach o różnej temperaturze: w zimnych i chłodnych np.: w niektórych owocach i warzywach oraz w ciepłych i neutralnych, np. : w zbożach, nasionach i roślinach strączkowych. Zimne produkty o słodkim smaku szczególnie odżywiają płyny ustrojowe, chłodzą gorąco i wzmacniają Yin. Z drugiej strony, ciepłe produkty o słodkim smaku głównie wzmacniają Chi i podnoszą energię i tym samym działają korzystnie w stanach zmęczenia i osłabienia.
Smak słodki harmonizuje organizm – zarówno działanie narządów jak i emocje. Uspokaja umysł. Wzmacnia przemianę ziemi i układ pokarmowy.
Smak ostry
Smak o energii Yang. Wzmaga krążenie Chi i krwi, pobudza trawienie i łagodzi wzdęcia, osusza śluz i wilgoć, niszczy patogeny, które wtargnęły do organizmu z zewnątrz, skutecznie przeciwdziała grypie i niszczy pasożyty w przewodzie pokarmowym.
Smak ostry jest odpowiedni dla osób, które cierpią z powodu nagromadzenia wilgoci i śluzu w ciele, nadwagi, zmęczenia, ociężałości i lenistwa. Produkty o ostrym smaku nie są zalecane osobom nerwowym, niespokojnym i nadpobudliwym.
Smak słony
Smak ten posiada energię Yin i ma działanie ochładzające. Kieruje energię ciała w dół i do środka. Smak ten odżywia płyny, rozpuszcza guzy w węzłach chłonnych i mięśniach, poprawia trawienie, neutralizuje toksyny oraz oczyszcza jelita, jest zatem skuteczny przy zaparciach.
Smak słony jest dobry w leczeniu zapalenia dziąseł, krtani, zatok, zapaleń i wykwitów skóry.
Smak słony wpływa na przemianę wody, a tym samym w umiarkowanej ilości wzmacnia nerki.
W jaki sposób pożywienie kieruje energią
Pożywienie stymuluje energię w organizmie i kieruje ją w różne strony.
Do góry – do tułowia, powyżej pępka. Produkty o ostrym i słodkim smaku, ciepłe lub o neutralnej energii. Takie produkty leczą wypadanie narządów, biegunkę, hemoroidy, zmęczenie i depresję.
Na zewnątrz – w kierunku skóry. Produkty o ostrym i słodkim smaku, ciepłe lub o neutralnej energii. Taka żywność jest przeznaczona do leczenia chorobotwórczych czynników wewnętrznych, takich jak przeziębienie.
W dół – do dolnych części ciała, poniżej pępka. Produkty z reguły o gorzkim, słonym i kwaśnym smaku, o chłodnej energii. Dobre w leczeniu czkawki, wymiotów, kaszlu i astmy.
Do wewnątrz – do narządów wewnętrznych i centrum ciała. Produkty z reguły o gorzkim, słonym i kwaśnym smaku, o chłodnej energii. Taka żywność będzie dobra dla stanów dezorientacji i braku koncentracji.