Medycyna Chińska i dieta dla kobiet w ciąży
Medycyna chińska – Wzmacniająca dieta dla kobiet w ciąży i po porodzie
Ciąża i poród są naturalnymi procesami, ale trzeba pamiętać, że w tym okresie organizm przechodzi znaczące zmiany i zazwyczaj staje się osłabiony. Według medycyny chińskiej, trzy aspekty szczególnie ulegają osłabieniu podczas ciąży i po porodzie:
Krew
Przy porodzie dochodzi do utraty krwi i jej jakość spada z powodu energii, jaką ciało musi z siebie wydobyć, aby rozwinąć płód i wyprodukować pokarm. Problem z aspektem krwi może powodować bóle lub zawroty głowy, niskie ciśnienie krwi, spadki energii, brak pokarmu lub pokarm słabej jakości.
Element ziemi
W świetle starożytnej medycyny chińskiej, centrum ludzkiego ciała posiada element ziemi – na poziomie emocjonalnym, element ziemi jest związany ze stabilnością i regularnością i dlatego jest osłabiany przez intensywne zmiany. Na poziomie fizycznym, element ziemi jest związany z produkcją qi (energii) i krwi. Zadanie to wykonuje układ trawienny, czerpiąc zasoby z pożywienia i stanu emocjonalnego. W wyniku wielkiej zmiany, jaka zachodzi w związku z ciążą i porodem, intensywnością karmienia piersią i brakiem snu, element ziemi zostaje osłabiony i w rezultacie kobieta odczuwa fizyczne i emocjonalne zmęczenie, które może powodować zniecierpliwienie i złość, gwałtowne reakcje emocjonalne, nadmiar lub brak apetytu, wzdęcia po jedzeniu itp.
Nerki
Kolejny aspekt jest związany z nerkami. Starożytne chińskie teksty mówią, że esencja życia i witalności człowieka jest przechowywana w nerkach. Energia ta jest wyczerpywana w ciągu życia. Intensywność tej utraty jest uzależniona od stylu życia danej osoby. W sposób naturalny, kobieta traci tę energię wraz z urodzeniem dziecka, a mężczyzna wraz z każdym wytryskiem nasienia. Na poziomie fizycznym, słabość nerek może objawiać się bólem w okolicy lędźwi i/lub kości ogonowej, brakiem pociągu seksualnego, różnymi rodzajami depresji itd. Ważnym sposobem na wsparcie wymienionych aspektów jest utrzymywanie zdrowej, pożywnej i urozmaiconej diety.
W tym artykule, aby ułatwić sprawę nowym matkom, będę się koncentrować przede wszystkim na produktach, które wzmacniają te aspekty w czasie ciąży, a mniej na zakazanych elementach jadłospisu.
Zalecane warzywa:
Zalecane jest aby gotować warzywa w celu uzyskania ich maksymalnej wartości odżywczej. Ważne jest, aby wiedzieć, że warzywa można zawsze dodać do każdego posiłku. Poprawiają one strawność zbóż i roślin strączkowych, ale nie są zalecane z owocami. Burak (wzmacnia krew), warzywa pomarańczowe (marchew, słodki ziemniak, dynia, itp. – są bogate w witaminy C i A, wspierają układ trawienny i pomagają wzmocnić qi i krew), warzywa zielone i liściaste (pietruszka, seler naciowy itp. pomagają stymulować krew, są bogate w wapń, żelazo i witaminy). Wszystkie rodzaje kapusty oczyszczającą krew i usuwają toksyny z organizmu. Warzywa korzeniowe (korzeń selera i pietruszki – wzmacniają nerki i trawienie, wspierają esencję życiową ludzkiego organizmu), szpinak i pokrzywa – ułatwiają wchłanianie żelaza, wzmacniają krew i w większej ilości są szczególnie dobre w przypadku anemii. Warzywa psiankowate – bakłażan, pomidor i papryka są mniej zalecane w czasie laktacji ze względu na wysoką kwasowość (zawierają kwas salicylowy) – mogą powodować problemy trawienne u dziecka i bywają przyczyną kolek (wzdęć).
Zboża:
Zboża są bardzo bogate w węglowodany i stanowią główny składnik żywności; niektóre źródła twierdzą, że powinny stanowić 60-70% całej diety. Są głównymi dostarczycielami energii do ciała. Według medycyny chińskiej, ziarna wzmacniają element ziemi i układ trawienny, należą do smaku słodkiego i odżywiają zarówno krew jak i qi (energię życiową, która istnieje we wszystkim i oczywiście w naszym ciele) i wzbogacają mleko matki.
Zalecane jest, aby jeść całe nieoczyszczone ziarna, ponieważ są one bogatsze w witaminy oraz błonnik, którego nie możemy strawić, dzięki czemu trafia do jelita grubego i zapobiega zaparciom, oczyszcza organizm ze złogów i zapobiega wielu chorobom. W okresach osłabienia, choroby, jak i po porodzie, zalecane jest spożywanie produktów zbożowych po uprzednim długim gotowaniu w dużej ilości wody, ponieważ są one wtedy bardzo łatwostrawne i ich potencjał wzmacniania energii jest najwyższy.
Zalecana lista produktów zbożowych: owies, żyto, gryka, kukurydza, ryż brązowy lub basmati, pszenica, nieoczyszczony kuskus, bulgur, proso (zboże, które dobrze osusza śluz w organizmie), jęczmień (według medycyny chińskiej kasza jęczmienna perłowa stymuluje qi i osusza śluz), drożdże piwne (źródło witaminy B i wapnia), amarantus i komosa ryżowa. Komosa ryżowa faktycznie nie jest zwykłym zbożem, jest bardzo łatwostrawna, nie zawiera glutenu (co jest zaletą przy karmieniu piersią z powodu wysokiego potencjału alergizującego glutenu), znacznie wzmacnia ciało, a szczególnie nerki, a jej kaloryczność jest szczególnie niska.
Białka:
Białko jest podstawą żywności. Znajduje się w niemal wszystkich tkankach organizmu. Buduje układ odpornościowy, hormonalny, mięśniowy itd. Białko, które zawiera wszystkie aminokwasy nazywane jest pełnym białkiem. Jego źródłem są zwierzęta i rośliny. Minusem białka zwierzęcego jest to, że jest ono bardziej złożone i „cięższe” oraz bogate w tłuszcze i cholesterol. Starożytna medycyna chińska promuje wykorzystanie białka zwierzęcego w nieprzetworzonej formie dla celów medycznych, szczególnie tego pochodzącego z drobiu i ryb. Dziś znawcy zdrowego odżywiania twierdzą, że dieta wegetariańska jest lepiej przystosowana do ludzi niż dieta mięsna, ponieważ uprzemysłowienie produkcji mięsa oraz pasze i lekarstwa, które są podawane zwierzętom psują wartość energetyczną i zwiększają toksyczność białka zwierzęcego.
Kobiety po porodzie będą czasami odczuwać potrzebę zjedzenia mięsa z powodu fizycznego osłabienia. Mając głęboką wiarę w wewnętrzną intuicję kobiet, mówię im, żeby postępowały tak, jak dyktuje im ciało. Zalecam im jeść mięso głównie w formie zup lub pieczeni, a nie smażone. Ponadto mięso powinno pochodzić z hodowli nieuprzemysłowionej. Jednak kobiety, które są wegetariankami lub kobiety będące w stanie rozchwiania równowagi i chcące wypróbować diety wegetariańskiej powinny spożywać wystarczającą ilość białka poprzez kombinację różnych produktów spożywczych.
Kombinacje produktów zapewniające źródło pełnego białka:
Zboża + rośliny strączkowe (np. majadra – ryż + soczewica)
Zboża + produkty mleczne (np. granola + mleko/jogurt z mleka koziego)
Ziarna + nasiona (np. ryż + tahini)
Rośliny strączkowe + nasiona (np. ciecierzyca + tahini)
Rośliny strączkowe + produkty mleczne (np. soczewica + jogurt)
Orzechy + produkty mleczne (np. mleko + migdały)
Warzywa + ziarna (np. komosa ryżowa + słodki ziemniak)
Warzywa+ strączki (np. soczewica + marchew+ pietruszka)
Warzywa + nasiona + orzechy (sałaty + orzechy + nasiona słonecznika lub dyni)
Białka zwierzęce:
Nabiał z mleka koziego, mięso organiczne – wołowina i drób, ryby – zwłaszcza ryby głębinowe, które znacznie wzmacniają nerki i esencję życiową naszego ciała – mózg, pamięć (zwłaszcza po porodzie).
Białka roślinne:
Migdały bez skórki, orzechy (macadamia i laskowe wzmacniają krew), tahini z pełnego ziarna sezamu, dynia i słonecznik, orzechy brazylijskie.
Rośliny strączkowe:
Grupa roślin strączkowych jest szeroka, różnorodna i bogata w białka, a to bardzo ważne dla uzupełnienia diety wegetariańskiej. Oprócz tego, jest bogata w błonnik, wapń i wiele minerałów. Wadą roślin strączkowych jest to, że zawierają substancje w skórce, które sprawiają, że są ciężkostrawne, a każda kobieta wie, że po urodzeniu fasola musi być wyeliminowana jako pierwsza z menu, jeżeli dziecko ma kolki jelitowe – wzdęcia.
Jest na to rozwiązanie. Po pierwsze, skiełkowanie – namocz strączki na noc i następnego dnia rano umieść je w pojemniku, gdzie możesz trzymać je w stanie wilgotnym. Inną możliwością jest odsączyć je i zostawić w pojemniku i obwinąć wilgotną ściereczką. Czas kiełkowania zależy od ziaren i temperatury. W lecie trwa to krócej, zwykle kiełkowanie rozpoczyna się już na drugi dzień. Zaletą kiełków jest to, że ich wartość odżywcza jest znacznie zwiększona w wyniku kiełkowania i są też łatwiej strawne.
Kolejną rzeczą, która można zrobić po skiełkowaniu w celu uniknięcia trudności trawiennych jest gotowanie z 1-2 plasterkami imbiru lub z kawałkiem wodorostu kombu. Do roślin strączkowych, których nie trzeba kiełkować należą fasolka szparagowa, groszek i soczewica czerwona.
Zalecane rośliny strączkowe: soczewica (zwłaszcza czarna – wzmacnia nerki), fasola adzuki (łatwa do skiełkowania, oczyszcza i wzmacnia krew i wątrobę), wszystkie rodzaje fasoli i grochu.
Owoce
Doskonały zamiennik czekolady, bogate w witaminy i minerały. Najlepiej jest jeść owoce oddzielnie od innych grup żywności, aby uniknąć przeciążenia systemu trawiennego.
Szczególnie zalecane owoce to malina, granat, żurawina, papaja i czarne winogrona (wszystkie wzmacniają krew).
Owoce mniej zalecane – banan, owoce cytrusowe (wzmagają produkcję wilgoci), od czasu do czasu owoce tropikalne – wcześniej należy sprawdzić, jak reaguje na nie dziecko – jest to widoczne w pieluszce oraz na skórze, np. w postaci wysypki i zaczerwienienia na twarzy.
Na koniec kilka ważnych rad:
- Unikaj stymulantów, takich jak kofeina czy kakao podczas karmienia piersią.
- Jedz przynajmniej jeden gorący posiłek dziennie. Staraj się nie jeść późno w nocy.
- Jeśli pijesz kawę, popijaj ją 2 filiżankami wody.
- Pij dużo podczas karmienia piersią.
- Herbatki zalecane w przypadku kolek i wzdęć – rumianek, koper włoski, anyż gwiazdkowaty i nasiona kminku – przygotuj w dużej butelce i pij w ciągu dnia – co najmniej 1 litr.
- Uspokajające herbatki na trudne chwile – melisa, lawenda, passiflora.
Mam nadzieję, że ten artykuł był pomocny. Zapraszam bardzo serdecznie do przeczytania artykułu na temat akupunktury podczas ciąży, z którego dowiesz się, jak uniknąć poważnych problemów zdrowotnych dla Ciebie i Twojego dziecka.