Medycyna chińska i oczyszczanie wątroby
Obojętnie, czy jesteśmy skrupulatni, jeśli chodzi o sprzątanie, czy nie, początek wiosny przypomina nam o orzeźwieniu, regeneracji i odnowie. Wielu z nas pozbywa się z domu starych rzeczy, niektórzy malują mieszkanie i/lub je sprzątają. Warto posprzątać w domu na początku wiosny, ponieważ przejście między zimą i latem wymaga odświeżenia i dostrojenia. Nawet ci, którzy nie lubią pucować i szorować, chętnie poczują odnowę, gdy niepotrzebne przedmioty i kurz zostaną sprzątnięte. To tak, jakby wejść do nowego domu.
Detoksykacja wątroby to bardzo podobny pomysł. Jest to odnowienie ścian naszego mieszkania – ciała. Ptaki śpiewają, kwiaty kwitną, a wiosna stoi w drzwiach. Według medycyny chińskiej, wiosna jest związana z narządem wątroby. Wątroba jest organem, na który największy wpływ mają stres i gniew. Gromadzi ona również trucizny, które wniknęły do naszego organizmu. Te dwa fakty tworzą stagnację i nadmiar w wątrobie u większości populacji.
Styl życia przeciętnego Polaka pełny przetworzonej żywności, pestycydów, alkoholu, papierosów, kawy itp. tworzy niezwykle trudną sytuację dla wątroby.
Zastój wątroby, oprócz złości i napięcia, z czasem prowadzi do wielu chorób, takich jak wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, migreny, choroby układu pokarmowego oraz zwykle pogłębia wszystkie choroby, które mogą występować w organizmie.
Kiedy kwiaty kwitną, wiosna nadchodzi i wątroba powinna być u szczytu swojej aktywności, wszystkie objawy związane z wątrobą pogarszają się. Napięcie i drażliwość, wysypki, alergie, otyłość, migreny i ogólne pogorszenie konkretnych schorzeń są objawami, które obserwuję u tych z moich pacjentów, którzy mają nadmiar w wątrobie. Wszystko z powodu zbliżającej się wiosny.
Praktyczne oczyszczanie wątroby według medycyny chińskiej
W celu oczyszczania wątroby należy zrezygnować z normalnej diety na określony czas i usunąć z menu wszystkie pokarmy, które są szkodliwe lub obciążają organizm. Jemy i pijemy tylko te produkty, które dostarczają składników odżywczych oraz wspierają proces detoksykacji. Po zakończeniu tego procesu, stopniowo rozszerzamy zakres produktów spożywczych w sposób kontrolowany i dążymy do utrzymania optymalnej i spersonalizowanej diety. Podobnie do tego, co dzieje się po sprzątaniu domu, (kiedy nawet mała plamka, której początkowo nie zauważaliśmy, nagle zaczyna nam przeszkadzać…) proces detoksykacji zwiększa wrażliwość organizmu na smaki i wpływ różnych substancji (cukru, alkoholu). To pozwala nam lepiej poznać, które pokarmy są korzystne dla nas, a które nie.
Jak wykonać oczyszczanie wątroby i jak jest to związane z wątrobą?
Wątroba jest największym organem wewnętrznym w organizmie i pełni wiele skomplikowanych funkcji. Znajduje się po prawej stronie brzucha, poniżej przepony i powyżej pęcherzyka żółciowego, który jest z nią połączony. Choć z zewnątrz wygląda jak dość prosta i nudna bryła, wątroba posiada niesamowity zakres działań, które są niezbędne dla różnych funkcji układowych w organizmie.
W każdej minucie wątroba filtruje dwa litry krwi i każdego dnia wydziela jeden litr żółci do jelit. Neutralizuje 75% toksyn (tych wchłanianych przez jelita – począwszy od żywności i leków, po te wytwarzane przez organizm). Wątroba może zniszczyć do 99% bakterii występujących we krwi lub substancji toksycznych, zanim krew wpłynie do ogólnego krwiobiegu. Wątroba neutralizuje toksyny, przekształcając je w substancje rozpuszczalne w wodzie, które mogą następnie zostać wydalone z moczem oraz z żółcią w stolcu.
Wątroba odgrywa decydującą rolę w metabolizmie – w łańcuchu procesów, w których substancje odżywcze są rozkładane i w tej postaci mogą zostać wykorzystane przez nasz organizm. Większa część cholesterolu w organizmie jest wytwarzana w wątrobie i używana do żółci, jak również jako budulec komórek w organizmie. Wątroba umożliwia również produkcję różnych hormonów, białek, tłuszczów, cukrów i czynników krzepnięcia. Wiele istotnych substancji jest przechowywanych w wątrobie i w momencie, kiedy zaistnieje taka potrzeba, są one uwalniane i dostarczane do docelowego narządu. W ten sposób, wątroba odżywia mięśnie i mózg i reguluje poziom cukru we krwi.
Często wątrobę można porównać do fabryki lub laboratorium, ze względu na jej bardzo wszechstronną aktywność. Ponadto, jest ona znana ze swoich zdolności do regeneracji. Inną cechą wątroby jest to, że może nadal zwyczajnie funkcjonować bez żadnych oznak choroby, nawet jeśli jest w znacznej mierze uszkodzona!
Uszkodzenia wątroby można podzielić na dwie główne grupy: uszkodzenia komórek wątroby oraz te spowodowane przez zablokowanie przewodu żółciowego, który łączy wątrobę z pęcherzykiem żółciowym.
Co obciąża wątrobę?
Wątroba rozkłada i filtruje substancje, zamieniając je w substancje użyteczne dla organizmu. Wszystko, co wymaga rozłożenia i filtrowania, ale nie jest użyteczne lub może potencjalnie szkodzić organizmowi, zmusza wątrobę do cięższej pracy.
Substancje, które wnikają za pośrednictwem układu pokarmowego, takie jak cukry, tłuszcze, konserwanty, sztuczne barwniki, alkohol, przetworzona żywność i słodycze, żywność skażona pestycydami, substancje chemiczne znajdujące się w farbach do włosów i kosmetykach. Nawet toksyny przedostające się do organizmu z wypalanych papierosów mają negatywny wpływ na wątrobę i stanowią czynnik ryzyka zachorowania na raka wątroby.
Narkotyki i leki chemiczne są głównym czynnikiem wywołującym zapalenie wątroby i uszkadzają jej funkcję, a nawet mogą doprowadzić do całkowitej niewydolności wątroby i śmierci. Wątroba rozkłada leki, przekształcając je w produkty degradacji rozpuszczalne w wodzie tak, aby mogły zostać usunięte z organizmu. Częste lub niekontrolowane przyjmowanie leków, kombinacje leków, które wchodzą ze sobą w interakcje, zażywanie leków przy jednoczesnym spożywaniu alkoholu – wszystko to podwyższa ryzyko uszkodzenia wątroby.
Zgodnie z zachodnim stylem życia, który jest szybki i wymagający, łatwo nieświadomie spożyć przetworzoną żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru, soli i konserwantów. Nawet zdrowe produkty, które są prezentowane w reklamach, często zawierają znaczne ilości tych substancji. Wiele leków jest wygodnych i łatwych w użyciu. Stanowią bardzo prosty sposób na uśmierzenie bólu. Leki, które powodują uszkodzenia wątroby to m.in.: paracetamol, antybiotyki i niesteroidowe środki przeciwzapalne.
Jest jasne, że nasza wątroba pracuje zbyt ciężko, nie tylko ze względu na charakter jej funkcji biologicznych, takich jak rozkładanie substancji, produkowanie hormonów, neutralizowanie kompleksów immunologicznych itd., ale przede wszystkim, ze względu na dodatkową pracę spowodowaną naszym stylem życia.
Oczyszczanie wątroby – krąg zatoksycznienia i przewlekłego przeciążenia
Gdy wątroba jest przeciążana toksynami zewnętrznymi w wyniku naszego stylu życia, funkcje wątroby zaczynają ulegać uszkodzeniu. Wątroba nie może zneutralizować wszystkich toksyn, na których działanie jest narażony nasz organizm, co prowadzi do sytuacji, w której toksyny wnikają w tkankę wątroby i zakłócają jej funkcjonowanie. Inne toksyny przenikają do krwi, prowadząc do przeciążenia toksynami i powodując wiele problemów i chorób.
Jeśli miewasz następujące dolegliwości, mogą być one spowodowane przeciążeniem wątroby toksynami: trądzik, zaparcia, bóle głowy, suche i popękane paznokcie, kandydoza, egzema, PMS, świąd niewyjaśnionego pochodzenia, zwiększone pocenie się lub silny zapach potu. Czasami może temu również towarzyszyć niepokój, skłonność do napadów złości i nadpobudliwość.
Wątroba w medycynie chińskiej
W medycynie chińskiej ciało jest porównywane do królestwa, w którym organy piastują ważne stanowiska. Na przykład: serce jest Cesarzem, a wątroba jest Generałem. Analogia ta wskazuje, że wątroba jest potężnym kluczowym organem, który może mieć wpływ na zdrowie lub chorobę wszystkich układów w organizmie.
Wątroba należy do elementu drzewa. Drzewo symbolizuje wzrost, ruch, realizację pomysłu lub planu, kreatywność i umiejętność przewidywania. Partnerami wątroby są pęcherzyk żółciowy (związany z nią anatomicznie) i osierdzie, które razem z wątrobą stanowią najgłębsze warstwy ciała, gdzie każdy uraz jest śmiertelnym ciosem dla esencji organizmu.
Wątroba jest związana z wiosną, porą roku, kiedy przyroda wzrasta i kwitnie, kiedy następuje przejście od ukrytego – ostrej zimy, zbiegania się energii i ukrywania pod widoczną powierzchnią ziemi – dni się wydłużają, zwierzęta wychodzą z ukrycia, a ludzie jak gdyby rosną i są bardziej aktywni na zewnątrz. Pąki zielonych liści, które docierają z głębi ziemi do powierzchni rośliny, zawierają esencję wiosny i wątroby – moc, jasny i precyzyjny ruch, świeżość i odnowę. Kolorem związanym z elementem drzewa jest oczywiście zieleń.
Główne funkcje wątroby w medycynie chińskiej:
Wątroba jest odpowiedzialna za sprawny przepływ energii (Chi) w organizmie – reguluje przepływ energii i krwi, w razie potrzeby, we wszystkich kierunkach w całym organizmie. Jako Generał, który wie, jakie oddziały wysłać na jaki front, a jakie utrzymać w rezerwie, tak aby w razie potrzeby mogły dotrzeć dokładnie tam, gdzie są potrzebne.
Rolę tę można porównać do odpowiedzialności wątroby (zgodnie z założeniami medycyny zachodniej) w zakresie przechowywania substancji i w razie potrzeby przesyłania ich poprzez krwiobieg do mięśni lub do mózgu. W rzeczywistości, wątroba wpływa na charakter całego ruchu naszych mięśni, wewnętrznych i zewnętrznych, podlegających i niepodlegających naszej woli. Dlatego kiedy wątroba nie funkcjonuje najlepiej, ma to bezpośredni i szeroko zakrojony wpływ na resztę organizmu. Nawet utrata włosów czy kruche i popękane paznokcie są oznaką słabości krwi wątroby.
Wątroba ma również wpływ na zdolność organizmu do odpierania inwazji napastników z zewnątrz – wątroba jest Generałem i jeśli nie jest czujna i skuteczna, wrogowie są w stanie dotrzeć do wnętrza i spowodować chorobę.
Wątroba reguluje cykl menstruacyjny – dlatego jej prawidłowe funkcjonowanie ma zasadnicze znaczenie dla układu płciowego kobiet. Przechowuje krew i troszczy się o jej prawidłowy przepływ w odpowiednim czasie.
Wątroba kontroluje ścięgna – co pozwala na elastyczne ruchy ścięgien i stawów. Gdy ta funkcja wątroby jest osłabiona i nie odżywia ona ścięgien wystarczającą ilością krwi, mogą występować skurcze, brak elastyczności, osłabienie, drętwienie i mrowienie kończyn.
Wątroba odżywia oczy i umożliwia dobre widzenie w sensie fizycznym i psychicznym – tak, abyśmy mogli widzieć i wiedzieć, gdzie jesteśmy w naszym życiu oraz mogli snuć plany na przyszłość. Suchość oczu, niewyraźne widzenie lub czarne plamki i zawroty głowy – są również związane z wątrobą.
Trawienie – jeśli wątroba funkcjonuje w normie, wspomaga trawienie, które odbywa się w żołądku i śledzionie. Jeśli występuje problem w funkcji wątroby, organ ten, niczym nerwowy i agresywny Generał atakuje układ pokarmowy, powodując nudności, odbijanie, biegunkę i wilgoć.
Związek z kolorem zielonym można tłumaczyć faktem, że warzywa, szczególnie liściaste i zielone, wpływają korzystnie na wątrobę i przepływ energii. Problemy z wątrobą mogą przejawiać się jako zielonkawy odcień skóry, co wskazuje na przeciążenie toksynami.
Ponieważ wątroba jest odpowiedzialna za płynny przepływ energii w organizmie, w znaczeniu fizycznym i emocjonalnym, jakakolwiek stagnacja ma tutaj znaczenie i wszelkie trudności wpływają na ogólny ruch w organizmie. Wahania nastroju, depresja, nerwowość, drażliwość i skłonność do wybuchów gniewu, uczucie napięcia w górnej części brzucha lub klatki piersiowej, zmiany częstotliwości i konsystencji wypróżnień, bóle głowy, bóle menstruacyjne i nieprawidłowości w cyklu miesięcznym – to wszystko może wynikać z nieprawidłowego funkcjonowania wątroby.
Czym jest detoksykacja wątroby?
Kiedy zrozumiemy ważne funkcje wątroby i procesy, w których bierze ona udział, staje się jasne, dlaczego powinniśmy wspierać wątrobę i dbać o nią. Ważne jest również, aby pamiętać, że wątroba działa, nawet jeżeli jest uszkodzona, jak oddany żołnierz, który nie opuszcza swojego stanowiska, nawet jeśli jest słaby lub ranny. Nasz organizm ma cudowną ciągłą zdolność samouzdrawiania się. Jeśli damy wątrobie odpowiedni okres odpoczynku i usuniemy wszystkie szkodliwe wpływy zewnętrzne – jak np.: środki farmaceutyczne, ciężkostrawną przetworzoną żywność, alkohol itp., wątroba może wykorzystać swoje zasoby do samoleczenia i detoksykacji trucizn, które wniknęły w jej tkanki i zakłócają jej pracę.
Podczas procesu oczyszczania rezygnujemy na chwilę z naszych zwykłych nawyków żywieniowych. Dbamy, aby odżywić organizm wyłącznie za pomocą składników, które wspierają funkcję wątroby i dostarczają organizmowi to, czego naprawdę potrzebuje. Nie przyjmujemy niczego, co może zakłócać lub blokować. Wietrzymy nasz dom i pozwalamy mu się zregenerować. Znasz to uczucie po wysprzątaniu domu? Stajemy się bardziej ostrożni (na jakiś czas) i zwracamy większą uwagę na porządek w domu, prawda? Widzimy wyraźnie, gdy ktoś coś przestawił lub odłożył coś nie na swoim miejscu. To samo dzieje się po detoksykacji. Nasza wrażliwość na smaki wyostrza się. Ponadto, zwiększa się nasza czułość i zdolność do rozróżnienia, co jest w pełni użyteczne dla organizmu, a co nie. Po procesie oczyszczania wątroby, zjedzenie czegoś, np.: żywności z konserwantami, dużych ilości cukru, kofeiny itd. będzie miało wyraźne i natychmiastowe skutki. Słodki smak będzie słodszy, kwaśny bardziej kwaśny, a to, co nie jest dobre dla nas spowoduje szybko dyskomfort, który może doprowadzić nawet do bólu głowy lub brzucha.
Kto powinien wykonać oczyszczanie wątroby?
Każdy, kto cierpi z powodu zbyt dużego zmęczenia, bólu głowy, niestrawności, bólu brzucha, nieregularnych wypróżnień. Jeśli jesteśmy po okresie przyjmowania leków, jeśli nasza dieta nie jest zbilansowana ani dostosowana do nas.
Kiedy powinniśmy wykonać oczyszczanie wątroby?
Zaleca się, aby wykonać oczyszczanie na wiosnę, o tej porze roku ruch energii wątroby jest szczytowy, a zatem oczyszczanie przyniesie optymalny efekt. Również przejście między cieplejszą i cięższą dietą zimą a lżejszą i chłodniejszą dietą latem będzie łatwiejsze po oczyszczeniu wątroby.
Jak wykonać oczyszczanie wątroby?
Podstawowe zasady detoksykacji wątroby polegają na ograniczeniu jadłospisu na czas od kilku dni do kilku tygodni. Dieta jest ograniczona do określonych produktów, które dostarczają organizmowi substancji odżywczych i wspierają proces oczyszczania. Istnieje wiele wariantów oczyszczania; od ścisłego jedzenia ryżu i fasolki azuki przez kilka dni ze stopniowym włączaniem zielonych warzyw, aż do szerszych możliwości.
Warzywa zielone są szczególnie przydatne do oczyszczania. W związku z tym, że zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, zioła, młode liście warzyw) są jednymi z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami, najlepiej, zwłaszcza podczas oczyszczania, spożywać tylko warzywa pochodzące z upraw ekologicznych.
Zaleca się pić sok z połowy cytryny z odrobiną oliwy z oliwek w godzinach porannych. Cytryna i oliwa z oliwek uaktywniają przepływ energii w wątrobie i jelitach i wspomagają proces oczyszczania.
Ponieważ wątroba jest odpowiedzialna za odpowiedni przepływ energii w organizmie, łagodne ćwiczenia fizyczne pomogą przy oczyszczaniu.
Równoważące zabiegi akupunktury, które relaksują mięśnie i znoszą sztywność stawów, ponieważ działają zwłaszcza na meridiany (kanały energetyczne) wątroby i pęcherzyka żółciowego znacznie wspierają funkcję i oczyszczanie wątroby.
Proces oczyszczania wątroby ma duże znaczenie i ma szeroki wpływ na systemy organizmu. W pierwszym etapie, mogą pojawić się ból głowy i osłabienie lub inne objawy. Jest to wynik rozpoczęcia detoksykacji wątroby, ponieważ gdy przestawia się ona na samooczyszczanie, wydziela nagromadzone toksyny do dróg oddechowych i okrężnicy, skąd są one wydalane. W związku z tym, najczęściej przy pierwszym oczyszczaniu, organizm może różnie reagować na wydalane toksyny. Wymienione działania niepożądane zwykle ustępują po trzech dniach od rozpoczęcia oczyszczania i wkrótce można odczuć pozytywne zmiany w poziomie energii i witalności organizmu, jak również pojawia się większa jasność umysłu.
Ze względu na te działania niepożądane, ważne jest, aby przeprowadzić oczyszczanie ściśle według wskazówek i po konsultacji z profesjonalnym terapeutą, który zna nas, nasze nawyki żywieniowe, dolegliwości i będzie nas prowadzić przez cały proces.
Bardzo ważne jest, w jakim stanie energetycznym jesteśmy przed oczyszczaniem i istnieje duża różnica między tymi, którzy rozpoczynają oczyszczanie po chorobie, osłabieniu lub bardzo niezdrowej diecie a tymi, dla których punktem wyjścia jest zbalansowana i odpowiednia dla nich dieta.
Ważne jest również, aby pamiętać, że nie każdy może przejść przez proces detoksykacji wątroby. Ludzie, których układy wydalnicze nie działają prawidłowo, czyli tacy, którzy cierpią na przewlekłe zaparcia lub uszkodzenie nerek, nie są w stanie poradzić sobie z agresywnym procesem oczyszczania, ponieważ zdrowe funkcjonowanie narządów wydalających toksyny usuwane przez wątrobę jest rzeczą najważniejszą w procesie oczyszczania. Ludzie, którzy cierpią na choroby przewlekłe i regularnie przyjmują leki powinny skonsultować się z terapeutą, który specjalizuje się w procesach oczyszczania, aby określić, jaki proces detoksykacji, jeśli w ogóle, jest zalecany w ich sytuacji.
Wątroba – Generał naszego organizmu, prawa ręka Cesarza (serca). Wykonuje swoją pracę bez skarg przez całe nasze życie. Raz w roku zasługuje na opiekę i pomoc, aby przygotować się na kolejny nowy rok.
Poniższa ogólna dieta oczyszczająca wątrobę jest odpowiednia dla większości z nas cieszącym się normalnym stanem zdrowia bez przewlekłych chorób i schorzeń wymienionych powyżej.
Ogólna dieta przy oczyszczaniu wątroby
Co należy jeść:
Należy zwiększyć spożycie zielonych produktów spożywczych: kolor zielony wzmacnia wątrobę i pomaga neutralizować i usuwać toksyny. Zielone produkty spożywcze zawierają chlorofil i ważny przeciwutleniacz o nazwie luteina. Zielone produkty oczyszczają krew i przyjmuje się, że są o chłodnej termice, więc dobrze działają przy zapaleniach oraz towarzyszących im zmianach patologicznych i objawach związanych z zatoksycznieniem.
Warzywa: karczochy, zielony groszek, brokuły, szparagi, cukinia, kapusta, szpinak, rukola, rzeżucha, kiełki, seler, pietruszka, kolendra, koper, mięta i wszystkie inne typy zielonych warzyw liściastych.
Rośliny strączkowe: np.: soczewica zielona. Strączki łatwo jest przygotować, są smaczne i mają delikatne działanie.
Owoce: zielone jabłko, melon, zielona śliwka.
Uwaga: nadmierne spożycie zielonych produktów spożywczych może wpłynąć na krzepnięcie krwi ze względu na zawartą w nich witaminę K. Dlatego też, jeśli masz słabą krzepliwość krwi, skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz spożywać większe ilości zielonych produktów spożywczych.
Kwaśne produkty spożywcze: kwaśny smak stymuluje wątrobę, kurczy i aktywuje pęcherzyk żółciowy oraz jest żółciopędny. Wydzielanie żółci jest głównym sposobem organizmu na pozbywanie się odpadów. Tak więc umiarkowane spożywanie smaku kwaśnego pomaga wątrobie lepiej funkcjonować. Szczególnie korzystne są cytryny i ocet jabłkowy. Lepiej jest dodać je w małych ilościach i do wielu rodzajów potraw.
Nadmierne spożycie kwaśnych produktów spożywczych może nadmiernie skurczyć wątrobę i przynieść odwrotny skutek. Zamiast wydzielania i wydalania żółci, nadmierna ilość smaku kwaśnego będzie tworzyć zatory i stagnację. Najlepiej zatem spożywać smak kwaśny w sposób umiarkowany.
Przyprawy pobudzające jak np.: kminek, kardamon, koper włoski (nasiona), kurkuma, trawa cytrynowa, melisa.
Kiełki: kiełkowanie nasion i ziaren znacznie podwyższa ich jakość odżywczą. Kiełki są bogate w chlorofil, witaminy i minerały, a proces kiełkowania sprawia, że są lepiej strawne. Najprostszym sposobem, aby wyhodować kiełki, jest umycie i namoczenie nasion lub ziaren w wodzie, a następnie położenie gęstego sita w misce z wodą. Co kilka godzin zaleca się myć sito i wymieniać wodę w misce. Aby przyspieszyć proces, można przykryć sito lub umieścić je w ciemnym miejscu.
Błonnik: Pomaga związać złe tłuszcze w wątrobie do postaci substancji łatwych do usunięcia z organizmu.
Produkty spożywcze bogate w kwasy omega-3: omega-3 są niezbędne dla organizmu, rozcieńczają krew, przyczyniają się do poprawy krążenia i wzmacniają wątrobę. Omega-3 są zawarte w zielonych liściach i zmielonych nasionach lnu. Nasiona lnu, które nie są zmielone, nie są wchłaniane przez organizm. Należy mielić je w domu, bo tracą swoje wartości odżywcze bardzo szybko. Innym źródłem są ryby z mórz północnych: łosoś, tuńczyk, sola, dorsz, halibut, makrela.
Czego należy unikać:
Substancji toksycznych dla organizmu: alkoholu, kofeiny (kawy, czekolady, napojów energetycznych, Coca Coli, kakao, czarnej herbaty). Owoce i warzywa (jak np.: truskawki, brzoskwinie, mango, sałaty) zanieczyszczone pestycydami są również zabronione.
Produktów przetworzonych i tłustych potraw: potraw smażonych, margaryny, masła i tłustego mięsa, orzechów (zwłaszcza orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i orzechów prażonych). Zalecane jest, aby unikać żywności zawierającej sztuczne konserwanty, aromaty, barwniki i stabilizatory. Przetworzonego mięsa (kiełbasy, szynki) zawierającego azotany oraz wędzonego mięsa.
Węglowodanów prostych: głównie cukru białego, białej mąki.
Produktów pikantnych i bardzo ostrych.
Bakłażanów oraz ziemniaków.
Tak wygląda dieta podstawowa.
Taka dieta jest zalecana przed i na początku wiosny.
Okres diety: 2-4 tygodnie.
Powodzenia!!