Chińska Dieta – Medycyna Chińska
Dieta z punktu widzenia medycyny chińskiej
Pomimo wzrostu świadomości znaczenia żywienia, większość z nas spożywa produkty o niskiej zawartości składników, takich jak witaminy, błonnik, związki fitochemiczne (naturalne przeciwutleniacze)… Z drugiej strony, nasza żywność zawiera szkodliwe substancje jak np. sztuczne aromaty, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, różne metale, chemikalia, leki i hormony, które są wchłaniane przez nasz organizm np.: wraz ze zjadanym przez nas mięsem.
Zalecenia dietetyczne udzielane są indywidualnie oraz po dokładnym wywiadzie.
Zgodnie z nowoczesnym systemem żywienia pokarmy dzieli się na białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały oraz nisko- i wysokokaloryczne. Dietetyka zgodna z medycyną chińską podkreśla energię żywności, wyrażającą się w jej smaku, temperaturze, jakości, ruchu energii, który wywołuje oraz oddziaływaniu na narządy.
Dieta według medycyny chińskiej – przykłady:
Produkty rozgrzewające: cebula, quinoa, owies, wiśnie, daktyle.
Produkty ochładzające: pszenica, awokado, sól, wodorosty, jabłko, gruszka, arbuz.
Produkty neutralne: żyto, gryka, groch, brzoskwinia, winogrono, nieśplik japoński, sezam.
Sześć smaków: słony, kwaśny, ostry, słodki, gorzki i mdły. Każdy smak jest przypisany do konkretnego narządu w organizmie, na przykład: słony do nerek, kwaśny do wątroby, a słodki do śledziony.
Przykłady kwaśnych produktów: ocet, cytryna, fasola adzuki, jogurt.
Produkty słone: proso, jęczmień, pietruszka.
Produkty słodkie: słodki ziemniak, jęczmień, bakłażan.
Produkty gorzkie: rumianek, żyto, rzepa, echinacea.
Produkty ostre: chrzan, koper, anyż, cebula dymka.
Produkty o mdłym smaku: grzyby.
Ruch energii, który wywołują produkty jest związany z ich smakiem i temperaturą; na przykład: gorące i ostre produkty kierują energię w górę, gorzkie i słone w dół, kwaśne kierują do wewnątrz. Jeśli zjemy chili – od razu poczujemy ciepło w górnej części naszego ciała. Przy spożyciu cytryny – doznamy uczucia ściągnięcia płynącego do wewnątrz.
Tak więc, na przykład pacjent z rozpoznaniem osłabienia wątroby otrzyma zalecenie spożywania pokarmów o smaku kwaśnym.
Pacjent, który skarży się na uczucie ciepła i pocenie się otrzyma dietę ochładzającą. (Oczywiście każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.)
Ważne jest, aby podkreślić, że jedzenie powinno być smaczne, pożywne, zróżnicowane i jednocześnie przybliżające nas do naszego celu.
Celem jest zaszczepienie zdrowych nawyków żywieniowych i świadomości prawidłowego odżywiania.
Ogólnie rzecz biorąc, dieta i żywienie w medycynie chińskiej są uzależnione od wieku, płci, patologii (choroby), pory roku oraz wielu innych czynników i dostosowane są indywidualnie do potrzeb pacjenta.
Z mojego doświadczenia wynika, że w wielu przypadkach zmiana samopoczucia pacjenta jest ogromna. Już w krótkim czasie pacjent odczuwa przypływ energii, siły i zdrowia.
Dietetyka według medycyny chińskiej jest zintegrowana z leczeniem akupunkturą i ziołami.
Do pełnego artykułu – Czytaj więcej »